Kiasma Online Art

Kiasma Online Art on Kiasman verkkotaiteen kokoelma.

Kasvava määrä taidetta tehdään suoraan nettiin, sosiaalisen median kanaviin, blogialustoille tai esimerkiksi mobiilisovelluksiksi. Kiasma Online Art -sivustolle on koottu valikoima sekä verkkotaidetta että liikkuvan kuvan teoksia, joiden esittämiseen verkko on yksi vaihtoehtoinen paikka.

Verkkotaide voi syntyä kokonaan internetissä, se voi hyödyntää verkossa olevaa materiaalia tai olla ohjelmisto. Verkkotaiteen teoksissa katsoja voi saada teoksessa aktiivisen roolin. Kiasman verkkotaiteen kokoelmaan kuuluu muun muassa pelejä, VR-elokuva, digitaalisia maalauksia, runoja tuottavan satunnaislukugeneraattori ja äänitaiteen miksausalusta.

Kiasma Online Art laajentaa mahdollisuuksia nähdä Kiasman kokoelmien teoksia – koettavaksi missä ja milloin tahansa. Omassa kodissa tai julkisessa tilassa teoksen kokeminen irtautuu museon asettamista katsomisen ehdoista. Verkkotaide myös murtaa fyysisen maailman ja verkon välisiä raja-aitoja. Se määrittää sekä itseään että taiteen tekemisen tapoja yhä uudelleen. Internet on taiteelle yksi, jo vakiintunut ympäristö kasvaa, elää, kehittyä ja etsiä uusia muotoja.

Teokset kuuluvat Kiasman ja Kansallisgallerian taidekokoelmiin.

Kiasman Online Art -kokoelma perustettiin vuonna 2017 osaksi ARS17-näyttelyä.