Axel Straschnoyn virtuaalilaseilla katsottava VR-elokuva Etsivä kuljettaa katsojansa läpi Kiasman ARS17-näyttelyn. Teokset ja näyttelykokemus ovat kuitenkin jollakin tapaa erilaisia kuin paikan päällä. Mitä on tapahtunut?

Google Play

Murhamysteeri museossa

Tarkastelemme ja havainnoimme maailmaa yhä enemmän erilaisten teknisten instrumenttien kautta. Tämä ajatus on Straschnoyn teoksen yksi lähtökohta. Salapoliisitarinan tavoin etenevä teos pohtii, miten teknologia vaikuttaa kokemuksiimme ja mitä tapahtuu, kun meidän ja maailman väliin tulee yhä uusia välineitä.

Uniikista kopioksi

Taiteilijan ajatukset sai liikkeelle British Libraryn sanomalehtikokoelman muuttaminen sähköiseksi vuonna 2014. Fyysisten, osittain hauraiden lehtien suojelemiseksi asiakkaalle tarjotaan nyt mikrofilmitallennetta tai digitaalista reproduktiota, ja alkuperäiset lehdet on talletettu käyttäjien ulottumattomiin. Straschnoy kysyy teoksellaan, mitä tapahtuu, kun fyysinen kohtaaminen materiaalisen objektin kanssa häviää ja katsoja kohtaa vain sen toisintoja.

Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen on jatkoa 1800-luvulla alkaneelle immersiivisten, sisäänsä sulkevien ympäristöjen luomiselle. Myös muun muassa stereoskooppi, kinetoskooppi, elokuva ja teemapuistot ovat pyrkineet mahdollisimman tarkkaan todellisuuden jäljentämiseen ja aistien harhauttamiseen.

Kiasma on tilannut teoksen ARS17+ Online Art -kokoelmaan.

Teoksen tuotantoa ovat tukeneet Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Quadion Technologies, Oskar Öflunds Stiftelse, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Teoksen on tuottanut Kolme Perunaa.