Gut-Machine Poetry esittelee idean biologisesta tietokonesysteemistä, jossa bakteerien ja muiden mikro-organismien kaaosmainen liike luo uudenlaista runoutta. Systeemi perustuu käyvän kombutsa-teejuoman ja tekstitietokannan väliseen vuorovaikutukseen.

Teos kuvaa symbioottisen kombutsa-yhdyskunnan vaiheita, hiiva- ja bakteerikantojen yhteiseloa ja sen tuottamaa sanavirtaa: uuden kielen kehitystä. Mikroskooppinen kuvamateriaali on äänitetty taiteilijan työhuoneella.

Taiteilija on syöttänyt tietokantaan tekstejä, jotka käsittelevät kielen olemusta sekä tietokoneiden maailmanvalloitusta ja koodilakeja. Teoksen algoritmi arpoo tekstimateriaalista uusia yhdistelmiä hyödyntäen kombutsa-viljelmän biokemiallisia prosesseja ja luo näin biologista tietokonerunoutta.

Wetware

Taiteilijaa on innostanut ajatus wetwaresta, tietokoneen orgaanisista, elävistä sisuksista ja biotietokoneiden tarjoamista mahdollisuuksista. Teos ammentaa myös keinoälytutkija Douglas Hofstadterin ajatuksesta rakentaa automaattinen sanapeli (Jumbo). Solujen ja entsyymien toimintaan perustuva peli rikkoo ja järjestelee sanoja uudelleen.

Työskentelyä biologisen systeemin kanssa

Teosta voi kuvata pienoislaboratorioksi. Elävän materiaalin, kuten kombutsa-viljelmän kanssa työskenteleminen edellyttää taiteilijalta suotuisan käymisympäristön luomista ja ylläpitoa.

Jenna Sutelan teokset käsittelevät usein ihmisen ja teknologian välistä suhdetta sekä erilaisia käyttöliittymiä. Viimeaikaisissa teoksissa lähtökohtana ovat olleet elävät materiaalit.

Teos toimii parhaiten desktop-versiona Google Chrome-selaimella. Kokeile liikuttaa hiirtä ja klikkailla teosta vaikuttaaksesi näkymään.

Kiasma on tilannut teoksen ARS17+ Online Art -kokoelmaan. Se on toteutettu yhteistyössä Vincent de Bellevalin ja Johanna Lundbergin kanssa.