Kuusi vaaleanpunaista ja violetinkukertavaa lapsiolentoa laulamassa Disneyn Frozen-elokuvan hittikappaletta Let It Go. Saattaa kuulostaa siirappiselta, mutta onkin kaikkea muuta.

Ihquu! – tai sitten ei

Rachel Macleanin videosarjan suurisilmäiset hahmot lainaavat estetiikkaansa suloisista piirroselokuvista mutta paljastuvatkin esikuviensa vastakohdiksi. Urbaanien maisemien laidoille sijoitetut hahmot ovat syrjäytyneitä, yksinäisiä ja sairaita. Teossarja käsittelee lasten unelmia ja toiveita.

Näyttelevä taiteilija

Taiteilija esittää videoiden hahmoja itse. Videoiden äänet, laulut ja puheosuudet Maclean on sen sijaan etsinyt YouTubesta ja näyttelee eleet ja huulten liikkeet valmiin äänimaailman päälle.

Tekotapa on tuttu useista Macleanin videoteoksista, joissa hän yhdistää lainattuja ääniä green screen -tekniikkaan. Näin hän luo mitä mielikuvituksellisimpia, usein kulttuuria ja kansallisuutta käsitteleviä fantasiamaailmoja.

Let It Go -sarjan surkeat hahmot muodostavat vastakohdan voimaannuttavalle nimikkolaululle, joka kertoo pelkojen ja rajoitusten voittamisesta. Videot kritisoivat lapsiin kohdistuvaa kaupallisuutta sekä markkinavoimia, jotka rahastavat heidän tarpeillaan ja haaveillaan.

Teos on hankittu daata.art