Marja Viitahuhta & Ánnámáret

Suomi

Ryhmän teokset

Nieguid duovdagat (Kuvitteelliset maisemat / Dreamscapes) yhdistää ääntä ja kuvaa hypnoottiseksi kokonaisuudeksi. Musiikkivideon muotokieli viittaa kokeellisen videoon ja assosioituu elektroniseen musiikkiin. Teoksessa pohjoinen maisema abstrahoituu unenomaiseksi virraksi, josta katsoja välillä voi poimia tunnistettavia välähdyksiä. Kuvan ja äänen kautta synty vaikutelma jännitteestä historian ja nykyhetken välillä. Musiikista vastaavat saamelaismuusikko Ánnámáret, joiku, sekä Ilkka Heinonen, jouhikko, ja Turkka Inkilä, elektroniikka, video on puolestaan kuvataiteilija Marja Viitahuhdan tekemä.

Suvun joikuja

Ánnámáret kertoo, miten hänen työskentelynsä taustalla on suvulle kuuluneiden joikujen arkistoäänitteiden tutkiminen. Samalla hän pohtii suhdetta menneeseen, tarvetta kääntyä etsimään menneestä vastauksia: ”Miksi meillä on tarve hakeutua tutkimaan historiaa ja juuria?”. Entä mikä on menneiden aikojen paikka tulevassa – voidaanko kulttuuria ylläpitää?

Kokeita musiikkivideolla

Marja Viitahuhta on monialainen mediataiteilija, joka työskentelee niin liikkuvan kuvan kuin valokuvan, esitysten ja installaatioiden parissa. Viitahuhta on kiinnostunut tekstin ja kuvan suhteesta ja hyödyntää usein teoksissaan löydettyä materiaalia ja dokumentaarisia keinoja. Yhteistyö Ánnámáretin kanssa on laajentanut Viitahuhdan työskentelyä musiikkivideon maailmaan, jossa hän liikkuu vahvasti kokeellisesta elokuvasta ponnistaen.