O.D.O.-teos perustuu taiteilija Jarkko Räsäsen kehittämään kuvanmuokkausohjelmaan. Sen avulla voit muuntaa omat kuvasi digitaalisiksi maalauksiksi ja tallettaa ne kuvagalleriaan. Voit myös jakaa muokattuja kuviasi sosiaalisessa mediassa.

Konstruktiivinen kauneus

Ohjelma pilkkoo lataamasi valokuvan ohuiksi viipaleiksi ja sommittelee viipaleet uuteen järjestykseen esimerkiksi niiden kirkkauden tai värisävyn mukaan. Voit itse valita sinua miellyttävän sommitelman.

Prosessissa alkuperäisten kuvien aiheet hajoavat abstrakteiksi kuvioiksi. Tutun kohteen sijaan lopputuloksessa korostuvat esimerkiksi värit, valo ja rytmi. Räsänen on aiemmin toteuttanut samalla ohjelmalla sarjan omia valokuvateoksia (Ordered Dance, 2009–) mutta haluaa nyt antaa välineen kaikkien Kiasma Online Art-käyttäjien kokeiltavaksi.

Teos on tyyliltään tarkoituksellisen pelkistetty. Taiteilija haluaa tällä viitata internetin alkuaikojen riisuttuun estetiikkaan.

Mitä kuviin kätkeytyy

Taiteilijaa kiehtovat tiedon piilottamisen mahdollisuudet. Teos nostaa esiin kysymyksiä kuvien muokkauksesta mutta myös niiden rakenteellisesta kauneudesta. Digitaalinen kuva antaa lukemattomia mahdollisuuksia piilottaa kuvan sisälle erilaista tietoa tai viestejä.

Alkuperäinen valokuva ja sen sisältö muuntuu teoksen prosessissa tunnistamattomaksi. Emme tiedä, mitä kaikkea – minkälaisia tarinoita, tunteita tai hetkiä galleriaan ladatut kuvat sulkevat sisäänsä.

Kiasma on tilannut teoksen Kiasma Online Art -kokoelmaan.

Alkuperäisen Ordered Dance -ohjelmiston verkkoversion on ohjelmoinut Samuli Häkkinen.