Hemuloordi

1989, Suomi

Taiteilijan teokset

Hemuloordin videoteoksessa Sculptures which are not good enough for Rome kolme populaarikulttuuriin viittaavaa veistoshahmoa keskustelevat kohtalostaan taiteilijan kuvitteellisessa työpöytänäkymässä. Hemuloordi on 3D-mallintanut videolla esiintyvät hahmot keraamisten teostensa pohjalta.

Prekaari tulevaisuus bittitodellisuudessa

Kolme eksyneen oloista veistosta keskustelevat humoristisen irvailevasti juuttuneesta olotilastaan tietokoneen työpöydässä. Keskustelu on anglismien ja letkautusten värittämää, mutta ilmentää samalla epävarmuutta omasta olemassaolosta. Taiteilija viittaa teosnimellä henkilökohtaiseen riittämättömyyden tunteeseen suhteessa taidehistoriaan. Hemuloordin ajatusleikissä Roomassa esillä olevat figuratiivisen veistämisen merkkiteokset toimivat portinvartijoina, jotka kieltävät Hemuloordin veistoshahmoilta oikeuden asettua osaksi taiteen traditiota.

Lopulta videon asetelman näköalattomuus vääntyy kuitenkin hykerryttäväksi surkuhupaisuudeksi; hahmojen on sopeuduttava taiteilijan heille antamaan rooliin. Veistokset pölyttyvät taiteilijan digitaalisessa pöytälaatikossa, Rooman jäädessä vain haavekuvaksi. Windowsin ikivihreä niitty on yleisesti tunnettu maisema ja samalla merkitykseltään äärimmäisen jokapäiväinen ja banaali. Taiteilijan sanojen mukaan työpöytä on välitila, josta ei ole ulospääsyä – loppusijoituspaikka, joka ei tarjoa täyttymystä.

Tradition leikkisää kohtaamista

Hemuloordi hyödyntää teoksissaan post-internet sukupolvelle ominaista estetiikkaa ja leikittelee kuvanveiston traditiolla sekä internetin visuaalisella kielellä. Taiteilija käyttää työskentelyssään klassisen kuvanveiston kuvastoa, mutta irrottaen elementtejä alkuperäisestä kontekstistaan. Hemuloordi on vuonna 2019 Kuvataideakatemiasta valmistunut tekijä, joka työskentelee pääasiassa keramiikan ja videon parissa.